Wyczytałam u wujka Google że jarmuż (odmiana kapusty) ma mnóstwo pozytywnych właściwości, witamin i że nie przeszkadzają mu deszcze ani mrozy (wręcz przeciwnie, po mrozach smakuję lepiej).
Szczerze szykowałam się na obrzydliwy smak i niechęć do niego od reszty rodzinki, która również kosztowała go dziś po raz pierwszy- w najprostszej postaci- sałatki, jednak zasmakowało wszystkim
Co prawda jest twardy, znalazłam informacje żeby zmiękczyć go odrobiną octu i oliwy- nie wiele to dało niestety. Macie na to jakieś inne sposoby?
Poszukam fajnych przepisów i niedługo spróbujemy go po raz kolejny, może w postaci jakiejś zupki?
Ponoć w Polsce nie jest jeszcze jakimś znanym warzywem ale już dość często na forach typu "fit" czy BLW da się o nim przeczytać, czyli dobry i dla dorosłych i dla dzieci...
Znalazłam ciekawy przepis na smoothie z jarmużem, poczekamy na szpinak z Sebusiowego ogrodu i spróbujemy
Składniki:
- ¼ mango
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki lodu
- 2-3 liście jarmużu,
- szpinak opcjonalnie.
- ¼ mango
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki lodu
- 2-3 liście jarmużu,
- szpinak opcjonalnie.
(przepis znalazłam TUTAJ)
Co mnie zachęciło żeby go spróbować?
-zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K i witaminy A
-pomaga przyswajać wapń i żelazo
-dostarcza dużo potasu, białka, błonnika
-wykazuje działania antynowotworowe i przeciwzapalne
-dobrze wpływa na poziom cukru we krwi
Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database
Wartość energetyczna - 49/28 kcal
Białko ogółem - 4,28/1,90 g
Tłuszcz - 0,93/0,40 g
Węglowodany - 8,75/5,63 g
Błonnik - 3,6/2,0 g
Witaminy
Białko ogółem - 4,28/1,90 g
Tłuszcz - 0,93/0,40 g
Węglowodany - 8,75/5,63 g
Błonnik - 3,6/2,0 g
Witaminy
Witamina C – 120/41 mg
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna - 1,000/0,500 mg
Witamina B6 - 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy - 141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K - 704.8/817.0 μg
Minerały
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna - 1,000/0,500 mg
Witamina B6 - 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy - 141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K - 704.8/817.0 μg
Minerały
Wapń – 150/72 mg
Żelazo - 1,47/0,90 mg
Magnez - 47/18 mg
Fosfor - 92/28 mg
Potas - 491/228 mg
Sód – 38/23 mg
Cynk - 0,56/0,24 mg
Żelazo - 1,47/0,90 mg
Magnez - 47/18 mg
Fosfor - 92/28 mg
Potas - 491/228 mg
Sód – 38/23 mg
Cynk - 0,56/0,24 mg
Witaminy K i A są witaminami trwałymi, odpornymi na wysoką temperaturę, ale smażenie zmniejsza ich ilość. Natomiast gotowanie nie powoduje strat tych witamin, przyczynia się do ich uwolnienia i dlatego ich zawartość po gotowaniu może być nieznacznie większa.
źródło- TUTAJ
Polecam spróbować! Dobrze wpływa na cerę, włosy i paznokcie.
Dodaje energii i pomaga przy zwalczaniu przeziębień i innych chorób!
Przy zakupie należy zwrócić uwagę, czy nie ma pożółkłych, powiędłych liści- nie może być przechowywany długo dlatego warto tego pilnować.
Nam bardzo zasmakował może i wam przypadnie do gustu ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz