niedziela, 21 czerwca 2015

Jarmuż- lubię to!

Dziś po raz pierwszy zagościł na naszym stole i już wiem że będzie na nim częściej- choć oczywiście nie za często bo jak wiadomo wszystko w nadmiarze szkodzić może ;-)


Wyczytałam u wujka Google że jarmuż (odmiana kapusty)  ma mnóstwo pozytywnych właściwości, witamin i że nie przeszkadzają mu deszcze ani mrozy (wręcz przeciwnie, po mrozach smakuję lepiej). 
Szczerze szykowałam się na obrzydliwy smak i niechęć do niego od reszty rodzinki, która również kosztowała go dziś po raz pierwszy- w najprostszej postaci- sałatki, jednak zasmakowało wszystkim 
Co prawda jest twardy, znalazłam informacje żeby zmiękczyć go odrobiną octu i oliwy- nie wiele to dało niestety. Macie na to jakieś inne sposoby? 


Poszukam fajnych przepisów i niedługo spróbujemy go po raz kolejny, może w postaci jakiejś zupki?
Ponoć w Polsce nie jest jeszcze jakimś znanym warzywem ale już dość często na forach typu "fit" czy BLW da się o nim przeczytać, czyli dobry i dla dorosłych i dla dzieci...
Znalazłam ciekawy przepis na smoothie z jarmużem, poczekamy na szpinak z Sebusiowego ogrodu i spróbujemy 


Składniki:
- ¼ mango
- 1 plaster ananasa
​- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki lodu
- 2-3 liście jarmużu,
- szpinak opcjonalnie.
(przepis znalazłam TUTAJ)

Co mnie zachęciło żeby go spróbować?
-zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K i witaminy A
-pomaga przyswajać wapń i żelazo 
-dostarcza dużo potasu, białka, błonnika
-wykazuje działania antynowotworowe i przeciwzapalne
-dobrze wpływa na poziom cukru we krwi


Wartość odżywcza jarmużu surowego/ugotowanego (w 100 g) na podstawie danych USDA National Nutrient Database

Wartość energetyczna - 49/28 kcal
Białko ogółem - 4,28/1,90 g
Tłuszcz - 0,93/0,40 g 
Węglowodany - 8,75/5,63 g
Błonnik - 3,6/2,0 g

Witaminy
Witamina C – 120/41 mg
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna - 1,000/0,500 mg
Witamina B6  - 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy -  141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K - 704.8/817.0 μg

Minerały
Wapń – 150/72 mg
Żelazo  - 1,47/0,90 mg
Magnez  - 47/18 mg
Fosfor - 92/28 mg
Potas  - 491/228 mg
Sód – 38/23 mg
Cynk  - 0,56/0,24 mg

Witaminy K i A są witaminami trwałymi, odpornymi na wysoką temperaturę, ale smażenie zmniejsza ich ilość. Natomiast gotowanie nie powoduje strat tych witamin, przyczynia się do ich uwolnienia i dlatego ich zawartość po gotowaniu może być nieznacznie większa.
źródło- TUTAJ

Polecam spróbować! Dobrze wpływa na cerę, włosy i paznokcie. 
Dodaje energii i pomaga przy zwalczaniu przeziębień i innych chorób!

Przy zakupie należy zwrócić uwagę, czy nie ma pożółkłych, powiędłych liści- nie może być przechowywany długo dlatego warto tego pilnować.

Nam bardzo zasmakował może i wam przypadnie do gustu ;-) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz